En iyi performansa ve özelliklere sahip ürünler tasarlamak tüm sektörler tarafından istenilir. Bir ürüne ne kadar fazla özellik eklenirse, test geliştirme o kadar karmaşık hale gelir. Peki, test geliştirme zamanınızı nasıl geliştirir, test zamanınızı optimize etmek için doğru bileşenleri ve ayarları seçip test sisteminizin doğruluğunu nasıl artırabilirsiniz? Tüm bunları proje son teslim tarihleri peşinizi kovalarken yapmanız gerekir. Veri Toplama Ünitesi bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olur.
Bölüm 1 : Veri Toplama Sistemine Genel Bakış
Veri toplama sisteminin amacı karakterizasyon, izleme veya kontrol için gerekli ve kullanışlı ölçüm verilerini toplamaktır.
Ürün karakterizasyonu yaparken genellikle şunları yapmanız gerekir :
Bir ürünü veya işlemi takip ederken, muhtemelen şunları yapmanız gerekir :
Test sürecinizi kontrol etmek gerektiğinde, şunları yapmanız gerekir:
Şekil 1: Tipik bir DAQ sisteminin bileşenleri
Veri toplama sistemleri kimyasal bir reaktörün sıcaklık profillerinin ölçülmesi, gıda saklama için nem ölçümleri, akıllı binalarda HVAC uygulamaları, elektrikli otomobil performans izleme, buzdolaplarında soğutma verimliliği, termal güç laboratuvarında ısı transferi, gelgit dalgası fenomenleri, güneş enerjisi çalışmaları, rüzgar yönü ve hızı, akü ve yakıt pili testi gibi uygulamalarda kullanılabilir. Güçlü ölçüm performansı, esnekliği ve bağlantı seçenekleri ile yeni DAQ970A / DAQ973A Veri Toplama Ünitesi bu uygulamaları ölçümleyebilmeniz için size kullanım kolaylığı sunar.
Bölüm 2: Fizikselden Elektriğe
Fiziksel Parametreleri Elektriksel İşaretlere Dönüştürme
Şekil 2: Çeşitli elektrik sinyallerine dönüşen fiziksel parametreler
Şekil 2’de görüldüğü üzere transdüserler (veya sensörler) fiziksel parametreleri (sıcaklık, akış, basınç, gerginlik vb.) elektriksel parametrelere (voltaj, akım, direnç vb.) dönüştüren cihazlardır. Elektriksel parametre ölçüm donanımı ile ölçüldükten sonra sonuç mühendislik birimlerine dönüştürülür. Örneğin, bir termokupl ölçülürken, ölçüm donanımı gerçekte bir matematiksel algoritma kullanarak karşılık gelen bir sıcaklığa dönüştürülen DC voltajını okur. Şekil 3’te çeşitli transdüserlerden alınan çıkışları görebilirsiniz.
Şekil 3: Karşılık gelen çıkışları ile transdüser tipleri tablosu
Sensörler, Aktüatörler ve İletkenler
Sensörler, fiziksel bir parametreyi elektrik sinyaline dönüştüren bir tür dönüştürücüdür. Sensörler ayrıca pasif veya aktif sensörler olarak sınıflandırılabilir. Pasif sensörler, karşılık gelen fiziksel parametreleri değiştiğinde direnç, kapasitif veya endüktif özelliklerini değiştirir. Bir elektrik çıkışını indüklemek için harici bir güç kaynağına ihtiyaç duyarlar. Örneğin, bir termistör bir elektrik sinyali üretmez ancak sıcaklık değişimlerine karşılık gelen direnci değiştirir. Direnç boyunca elektrik akımı verildiğinde, sıcaklık değişimlerini tespit etmek için çıkış voltajı ölçülebilir. Aktif sensörler fiziksel ortam değiştiğinde elektrik akımı üretir. Termokupllar, piezoelektrik ve fotodiyotlar aktif sensörlere örnek olarak verilebilir.
Sonuç olarak doğruluğu artırmak için, veri toplama sisteminin sensörden kabloya, sinyal iyileştirmeden ADC'ye kadar her bileşenini göz önünde bulundurmak gerekir. Bu aşamaların herhangi birindeki bir hata veya arıza yanlış sonuçlar elde etmenize neden olacaktır. Kanıtlanmış Keysight ölçüm performansı, dahili sinyal iyileştirmesi, evrensel girişleri ve her bütçeye uygun çözümleri ile kompakt bir veri toplama sisteminde modüler esneklikten faydalanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için e-kitabı inceleyebilirsiniz